Baliehof is een Kaas en Zuivelboerderij gelegen tussen Brugge en Gistel. In 1988 hebben Luc en Krista de boerderij van Luc zijn ouders gekocht. Aanvankelijk was 'Baliehof' vooral een gemengd landbouwbedrijf met enkele melkkoeien, varkens en groenten. Luc en Krista hebben bij hun overname duidelijk gekozen om zich te specialiseren in de melkveehouderij. Zij wilden toen ook een meerwaarde aan hun melk creëren want de melk zomaar verkopen aan de melkophaler was voor hen te anoniem. Ze wilden in direct contact staan met hun klanten. Krista volgde al enkele cursussen om de melk te verwerken en zo zijn ze rond 1995 gestart met het maken van hun eerste kazen.
Hun assortiment en de koeien
Eerst startten ze met klassieke jonge Gouda en door de jaren heen zijn hier heel wat nieuwe kazen bijgekomen. Op dit moment hebben ze een ruim assortiment van een 40-tal kazen, vooral type Gouda. Verder hebben ze ook enkele wit schimmelkaasjes en abdijkazen in hun assortiment.
Momenteel grazen hun 95 melkkoeien buiten op de weides rondom de boerderij. Een koe eet graag vers gras want in dat smakelijke vers gras zit bètacaroteen en dat zorgt ervoor dat de kaas iets donkerder (oranje) kleurt en de duidelijk smeuïger is! Daarom is deze kaas in de winter zo bleek en in de zomer iets geler, gezien ze geen kleurstoffen en bewaarmiddelen toevoegen aan de kazen. Dit effect zie je ook in de boter die ze verkopen.
De koeien op de weide krijgen is elk jaar opnieuw een grote uitdaging. Het vraagt een grote aanpassing in hun lijf en er is steeds een groepje koeien die de comfortabele luchtige stal verkiest boven de uitgestrekte weide want ze verplichten hun koeien niet om naar buiten te gaan. De meeste actieve (tochtige) koeien zullen uiteraard steeds verkiezen om een grote wandeling te doen en te gaan paraderen.
Toekomstvisie
Vandaag de dag staat de volgende generatie al te popelen om Baliehof nog verder uit te bouwen als de op en top - korte keten dat het familiebedrijf tegenwoordig al is. Dochter Sofie en schoonzoon Matthias hebben de koeien al overgenomen en blijven nu nog een geruime tijd meedraaien met Luc en Krista om de kneepjes van het vak te leren.
Leuke weetjes:
-
Alle kazen worden elke week gedraaid zodat deze optimaal kunnen rijpen.
-
Alle kazen worden gemaakt van de melk van onze eigen koeien
-
Een bol kaas kan nooit slecht worden, de kaas wordt alleen maar droger en ouder wat resulteert in meer karakter en een betere smaak!